Články

Zde pro vás zveřejňujeme vybrané články ze starších vydání Vegazínu.

Veganské grilování

Večery už začínají být dostatečně teplé, což značí, že oblíbená grilovací sezóna pomalu začíná. Ať už máte gril elektrický, nebo klasický, určitě byste rádi věděli, co že si na něm můžete připravit. Zejména, pokud jste na rostlinné stravě krátkou dobu. Možností je samozřejmě spousta, my vám zmíníme některé z nich. Veganské grilování není „jen“ o ugrilování chleba či cukety, jak by napadlo ty, kteří mají tuto zálibu spojenou pouze s masem. Pojďme se tedy podívat na možnosti, které nám rostlinná říše nabízí.

 

Místo masa

  1. Sojové plátky, které si jednoduše uvaříme a po přecedění pouze vymačkáme přebytečnou vodu.
  2. Tofu – to se sice i marinované prodává, ale i tak se nám osvědčilo si jej ještě vylepšit. Anebo použijeme klasické bílé tofu (natural), čímž i výrazně ušetříte, neboť se běžně prodává o dost levněji.
  3. Seitan (natural, nebo lépe special) alespoň u mě z alternativ masných výrobků určitě vede a na grilu je přímo geniální. Je lepší jej při grilování opakovaně potírat marinádou, aby nevyschnul.
  4. Zelenina, kterou máte v oblibě – na gril se skvěle hodí cibule, cuketa, brambory, paprika, lilek, řepa, chřest, kukuřice a samozřejmě mnohé jiné. Stačí nakrájet na libovolně tlusté plátky a dá do alobalu, aby se zelenina opékala spolu s olejem z marinády, anebo napíchat na špíz (třeba i samostatně, např. kukuřici).
  5. Žampiony (Portobello) nebo hlíva ústřičná – větší kusy se na mřížkách grilu opékají lépe, stačí opět nakrájet na plátky a z obou stran je potřít marinádou. Určitě s ní na nich nešetřete, aby pěkně nasály chuť.
  6. Goody Foody / ROBI / Veggie Steak / LikeMeatLinda Mc-Cartney burgery aj. (jen pozor, ne vždy jsou veganské, to samé Good Goody). Všechny jsou již ochucené, což vám ale nebrání si je do marinády stejně naložit. To už necháme na vás.

 

Domácí marináda

Základem všeho je samozřejmě chutná marináda, která dost určuje to, jak bude výsledek chutnat, tak se na ni pojďme podívat. Marinovat se dá leccos, ale nejdříve je nutné si domácí marinádu vyrobit. Potřebujeme na ni:

  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 dcl řepkového oleje
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička tandori masala
  • ¹/₄ lžičky chilli

Vše smícháme a teď už jen zvolit, na co marinádu použijeme. Dotyčnou potravinu v ní necháme několik hodin odležet.

 

Klasické špízy

  • seitan speciál
  • žampiony
  • cuketa
  • cibule
  • bílá paprika

Jedná se o alternativní variantu k pikantním špízům nalevo, pouze s rozdílnými surovinami a marinádou. Tu si připravíme jako v prvním případě a poté už si nakrájíme na kousky seitan, žampiony, cibuli (je třeba zvolit vhodný řez, aby se vám cibule nerozpadala) a papriku, které taktéž na střídačku napícháme a na závěr potřeme marinádou. Seitan si můžete také připravit sami doma, jen je to trochu náročnější na čas a vaše ruce. Návod, jak na to, najdete např. na stránkách vegmania.cz.

 

Pikantní špízy z veganských párků

  • 200 g konzervovaného ananasu
  • 1 paprika
  • 200 g veganských párků (Veganline, Lunter apod.)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 sušená chilli paprička (případně chilli omáčka)
  • bylinková sůl

Marinádu si teď připravíme trochu jinou od té první. Olej smícháme se sirupem, rozdrcenou chilli papričkou, bylinkovou solí a rozdrceným česnekem, zatímco papriku, ananas a párky nakrájíme zhruba na stejnou velikost. Připravíme si kovové jehly na špízy (anebo špejle) a na střídačku napícháme papriku, ananas a párky. Poté špízy potřeme marinádou a necháme alespoň půl hodiny marinovat.

 

Autoři: Jonáš Vohrna a Lenka Špaček

Tento článek a mnohé další najdete ve 3. čísle Vegazínu. Zdarma si jej můžete stáhnout ZDE.

Tags:

V dnešním díle se podíváme na to, jak sestavit plnohodnotnou veganskou stravu, aniž byste složitě museli počítat příjem makroživin, vitamínů

...

Přecházíte na veganství? Gratulujeme ke skvělému rozhodnutí! V novém seriálu bychom vám rádi usnadnili vaše první krůčky. Dnes vám pomůžeme s

...

Ještě před 3 lety zely supermarkety v očích veganů téměř prázdnotou, ale jak je tomu dnes? I když bychom si všichni přáli, aby každý obchod i

...

Po minulém článku o v zimě problematickém vitamínu D přicházíme v tomto čísle s asi nejkontroverznějším tématem veganské výživy, a to s

...

Jen málokomu z nás se poštěstí zvládnout studentská léta bez potřeby se trochu uskromnit. Tipy, jak v kuchyni ušetřit nějakou tu korunu, však

...

Ačkoliv mají vegané a veganky v očích většinové společnosti často pověst strádajících bytostí s nedostatkem živin, který se chtě nechtě musí

...