Články

Zde pro vás zveřejňujeme vybrané články ze starších vydání Vegazínu.

Vegan na vysoké

Jen málokomu z nás se poštěstí zvládnout studentská léta bez potřeby se trochu uskromnit. Tipy, jak v kuchyni ušetřit nějakou tu korunu, však jistě přijdou vhod i nestudujícím. Začněme tedy dobrou zprávou – i když je vaše strava čistě rostlinná, nemusíte za ni utratit majlant. (O tom se také dočtete ve 2. čísle ve článku s názvem „Za cenu veganské stravy si dům nekoupíte“ – pozn. red.) Mýty o nevyhnutelné finanční náročnosti veganského stravování budiž prolomeny!

 

Základem jsou prvosuroviny

Ke snídani si naservírujete ochucený sójový jogurt, oběd vyřešíte rostlinnou náhražkou masa a na večeři si skočíte na veganský burger? Pak se není čemu divit, že se vám při pohledu na rekapitulaci měsíční útraty protočí panenky. Řešení je přitom opravdu jednoduché, a to vařit ze „skutečného“ jídla. Zásobte se proto především obilovinami, luštěninami a dalšími základními plodinami, jako jsou brambory, zelenina a ovoce, a z těch vytvořte základ vašeho jídelníčku. Nejenže to vyjde cenově lépe, než když se spoléháte na různé polotovary, bude to ve výsledku určitě i zdravější. Mnozí však nejspíš namítnou, že je příprava těchto surovin poměrně zdlouhavá a také náročná na prostor a vybavení kuchyně, což jsou komodity u velké části studujících značně nedostatkové. Pojďte se nechat přesvědčit, že i v tomto případě platí staré známé rčení, že když se chce, všechno jde.

 

Ovoce a zelenina ze zahrádky nebo ze „sekáče“

Nemáte-li možnost čerpat ze zásob vašich do zahrádky zapálených (pra)rodičů, nejspíš pro vás budou některé druhy ovoce a zeleniny luxusem, jehož si dopřáváte spíše za odměnu. Pokud se však na trzích a pultech obchodů zaměříte na tuzemské a zejména sezónní plodiny, jistě narazíte na takové, jež vašemu rozpočtu příliš neublíží.

Kromě toho v supermarketech pravidelně navštěvujte oddělení druhé jakosti, v nichž se dají najít doslova skvosty – ovadlou zeleninu bez problémů zpracujete do směsí „co dům dal“, lehce přezrálé ovoce bude ideální do smoothie či pečení. Navíc jej zachráníte před naprosto zbytečným vyhozením. Trefou do černého bývá také zelenina mražená, jejíž koupí se vyhnete i pro některé zdlouhavému porcování.

A protože přece jen platí, že nejlepší cena je zadarmo, zkuste rozhodit sítě ve svém okolí. Spousta lidí se ráda podělí o přebytky vlastní úrody nebo vám košík slaďoučkých jahod či jablek věnují výměnou za výpomoc na zahradě. A pokud se nikdo takový opravdu nenajde, pátrejte dále – nápomocná vám může být například komunitní platforma Na ovoce (https://na-ovoce.cz/cs/) či tematické skupiny na Facebooku.

 

V souladu s matičkou Zemí

Zdaleka se nejedná jen o ovoce a zeleninu, jejíž spotřebu můžete s ročním obdobím sladit ve svůj prospěch. Využívejte také štědré dary přírody, které vlastně nikdo záměrně vypěstovat nemusel. Hned brzy z jara vyrazte na sběr medvědího česneku a mladých kopřiv, v létě pak spásejte lesní plody, včetně hub, které také nasušte na horší časy. Podobných možností vás jistě napadne spousta, plným břichem však výhody této aktivity nekončí. Nevyhnutelně se totiž váže s pohybem na čerstvém vzduchu, a vezmete-li s sebou i přátele či rodinu, nepochybně spojíte příjemné s užitečným. Trochu té zeleně si přineste i do svého příbytku. Vypěstovat řeřichu nebo pažitku není nic náročného, chvíli poslouží jako svěží dekorace a pak se do nich můžete s chutí pustit.

 

Zrní není jen pro hlodavce

Vločky, nejčastěji ty ovesné, rozhodně nesmí ve vaší kuchyni chybět. Jejich využití je rozmanité, příprava rychlá a cena velmi nízká. Ráno z nich vykouzlíte chutné kaše, jež můžete pokaždé ochutit dle momentálního naladění nebo dozdobit jiným druhem ovoce, takže se vám zaručeně nepřejí. Pokud ráno honíte opravdu každou minutu nebo nechcete špinit rendlík, sáhněte po vločkách jemných či drcených, které stačí jednoduše zalít horkou vodou nebo rostlinným mlékem a nechat chvíli odstát. Stejně tak je můžete smíchat se sójovým jogurtem, ovocným pyré či smoothie. Bez problémů je ale využijete také při pečení sušenek či slaných karbanátků. Potřebujete-li spíše mouku, ať už na palačinky, do dezertů nebo k zahuštění omáčky či polévky, jednoduše vločky rozmixujte na prach a používejte tak, jak jste u jiných druhů muk zvyklí. A když vás ovesné vločky přece jen omrzí, vyzkoušejte také pohankové, rýžové nebo jáhlové.

 

Luštěniny nesmí chybět

Luštěniny jsou důležitou složkou veganské stravy. Jejich příprava je bohužel poněkud zdlouhavá, a tak se nám do ní často příliš nechce. Rozumným kompromisem je červená čočka nebo loupaný a půlený žlutý hrách, jejichž příprava nepřesáhne půl hodiny, cena vás nezruinuje a chuť mile překvapí. Kromě toho mějte doma vždy železnou zásobu luštěnin v konzervě. Z důvodu finanční úspory sáhněte po výrobcích privátních značek supermarketů, chutí jsou naprosto srovnatelné s těmi, na něž vídáte reklamy v televizi. Zásobte se různými druhy a užívejte si jejich rozmanitost, co se týká možnosti využití. Hodí se jako hlavní jídlo či součást různých směsí, polévek a salátů, poslouží ale i jako základ pomazánky či karbanátků. Jste-li hravé povahy, vrhněte se také na klíčení. Návod je běžně dostupný na internetu a postup není nijak složitý. Jedinečnou chuť a zdraví prospěšné látky takto získané však za trochu té námahy navíc rozhodně stojí.

 

Zpestřete si jídelníček

Sice jsme si řekli, že se bez náhražek hravě obejdeme, pro občasné zpestření si je však všichni čas od času rádi dopřejeme. Kromě klasického sójového „masa“ je nejdostupnější a cenově nejpřijatelnější variantou tofu. Kromě prodejen zdravé výživy jej dnes běžně v několika příchutích seženete také ve většině supermarketů. Plusové body navíc mu přidává i jeho snadná příprava a variabilita – můžete jej péct, smažit, marinovat, použít do špízů i sendvičů. Rozmixováním z něj vykouzlíte také vynikající omáčku nebo pomazánku.

 

Přílohy téměř bez námahy

Bez příloh si plnohodnotné jídlo dokáže představit jen málokdo a možností, jakou zvolit, je nespočet. Rýže, brambory a těstoviny jsou samozřejmě základ. Můžete vyzkoušet také bulgur či quinou, avšak v tomto případě si již trochu připlatíte. Jaké varianty lze tedy označit za úsporné jak časově, tak i finančně? První z nich je kuskus, který je potřeba pouze zalít horkou vodou, chvíli počkat a je hotovo. Díky jeho neutrální chuti, která se hodí opravdu ke všemu, jej lze použít ve slané i sladké variantě. Následují rýžové nudle, jež stačí krátce povařit nebo si obstarat jejich instantní variantu. Jsou snadno stravitelné, zasytí a dobře absorbují jakákoliv dochucovadla. A v neposlední řadě zmíním také polentu. Jedná se o instantní kukuřičnou kaši, kterou necháte minutku projít varem a ochutíte dle vaší fantazie. Po ztuhnutí se z ní dá doslova kouzlit – poslouží jako základ pro pizzu či slaný koláč, vytvarujete z ní nočky nebo připravíte originální hranolky.

 

Kdopak by se tuků bál?

Mýtus, že nám tuky škodí, je snad již dávno překonán. Je to přesně naopak – zdravé tuky by rozhodně neměly ve vyváženém jídelníčku chybět! Kromě kvalitních olejů proto do svých pokrmů pravidelně zakomponujte také ořechy a semínka. Bohužel se vždy nejedná o zrovna levnou surovinu, proto vybírejte ty cenově dostupnější a/nebo v okolních zemích vypěstované. Supermanem mezi semínky je rozhodně len – obsahuje vyvážený poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, a je tak důležitý zejména pro náš nervový systém. Po namočení navíc vytvoří gel, který při pečení poslouží jako náhrada vajec. Podobnými vlastnostmi se pyšní také chia semínka, jež se sice neřadí mezi lokální suroviny, avšak jejich popularita natolik vzrostla, že jsou k sehnání doslova za pár korun. Stálicemi ve vaší spíži by pak měl být i mák spolu se semeny dýně a slunečnice. Co se ořechů týká, vsaďte na ty vlašské. V ideálním případě je na podzim výhodně nakupte od známých, a to v dostatečném množství, které poté uchovávejte v mrazáku. Chutné a zároveň poměrně cenově dostupné jsou také mandle a kokos.

 

Vychytávky pro pokročilé

Základní suroviny bychom tedy měli. Rádi byste si však dopřáli ještě něco navíc? Inspirujte se následujícími tipy, které vám přípravu jídel usnadní, nezruinují vás a dovolí vám posunout vaše gastronomické dovednosti zase o kousek výše.

  • Hraška – k zahušťování, obalování, jako náhrada vejce, sladká varianta i do pečení
  • sušené datle – do ranních kaší, smoothie, do dezertů (osladí a spojí)
  • sušené rostlinné mléko – nouzovka do kávy či pečení
  • základní druhy koření – záleží na vašich preferencích
  • lahůdkové droždí – geniální dochucovadlo, jehož specifickou chuť si jistě zamilujete
  • sušená rajčata v oleji – v obchodech k dostání i za velmi příznivé ceny, případně si naložte sami

 

Další dobré rady na závěr

  • dělte se či vařte pro více lidí
  • pokud máte kde, zamrazujte
  • přebytky ovoce zavařte jako pyré (lze pak použít třeba do pečení)
  • veďte si evidenci výdajů
  • kupujte jen tolik, kolik opravdu potřebujete
  • sledujte slevy, ale zvažujte, zda se opravdu vyplatí
  • jídlo nevyhazujte
  • plánujte jídelníček alespoň na den dopředu
  • noste si krabičky a svačiny

 

Tento článek a mnohé další najdete ve 4. čísle Vegazínu. Zdarma si jej můžete stáhnout ZDE.

Adéla Svobodová
Autor/ka: Adéla Svobodová
redaktorka
Záliba ve zdravém životním stylu a hrátkách s písmenky mě přivedla již ke spoustě zajímavých příležitostí. Jednou z nich je i možnost být součástí Vegazínu. Sama zatím mnohé ještě objevuji a zkouším, dumám nad tím, co vkládám do úst, a dvouhodinové pachtění v kuchyni je pro mě relax a dobrodružství zároveň. To vše se odráží v mých článcích a já doufám, že vás budou bavit stejně, jako cesta k rostlinné stravě baví mě.

Tags: