Články

Zde pro vás zveřejňujeme vybrané články ze starších vydání Vegazínu.

Jód

V dnešním čísle se podívejme na minerál, který je nejvíce spojován s mořskými rybami. Přiznám se, že ani já sama jsem před veganstvím netušila, že existují i jiné zdroje jódu, než jsou ryby. Jak to tedy s jódem je a k čemu jej naše tělo potřebuje? Opravdu budeme na veganské stravě strádat?

 

K čemu je jód v těle dobrý?

I přesto, že tělo potřebuje jódu velice málo, tak je nepostradatelný pro správnou činnost štítné žlázy, která tvoří hormon tyroxin. Štítná žláza je nezbytná pro růst dětí, reprodukci, funkci nervů a svalů, růstu nehtů, vlasů a štěpení bílkovin a tuků. ¹, ²

 

Jak se projevuje nedostatek/nadbytek jódu v těle?

Nedostatkem jódu trpí dvě miliardy lidí na celém světě.³ V případě nedostatku jódu od narození vede k trvalým následkům. Pokud trpíte na nedostatek jódu po dokončeném psychomotorickém vývoji, dá se stav napravit a problémy se dají zvrátit.⁴ Mezi příznaky nedostatku jódu patří struma, problémy s pokožkou, nárůst váhy nebo naopak nízká váha a problém s přibíráním, zvýšená hladina cholesterolu a homocysteinu, osteoporóza, poruchy soustředění, zpomalené reflexy, pocit studených končetin, zácpa. V případě problémů s příjmem od dětství může dojít až ke kretenismu. Nedostatek jódu v těhotenství může vést k vývojovým vadám či potratu.⁵

 

Rostlinné zdroje jódu

Doporučená denní dávka je okolo 150 mcg jódu denně, u těhotných a kojících toto množství vzrůstá až na 250 mcg denně. U dětí je doporučováno přijímat v prvních pěti letech 50 mcg denně, od 6 do 12 let navýšit na 120 mcg denně, následně je již hodnota stejná jako u dospělých.⁶ Vhodným zdrojem jódu je Vincentka (cca 200 ml týdně)⁷, mořská sůl obohacená řasami (nebo jodizovaná kuchyňská sůl), mořské řasy (nepřehánět to s konzumací, postačí 2x týdně kousek o velikosti poštovní známky). Dále je možné na zpestření zařadit ovoce a zeleninu, které obsahují jód. (Jen se špatně odhaduje množství, neboť záleží na množství jódu v půdě, kde ovoce a zelenina roste, což značně kolísá. V ČR je vyšší množství jódu v půdě například na Valašsku.) Patří sem třešně, višně, černý jeřáb, maliny, rybíz, rajčata.⁸ Pozor, tepelnou úpravou se množství jódu ve stravě snižuje.⁹

Mnohé potraviny jsou obohacovány jodizovanou solí. Z veganských produktů to bývají pečivo, dětské ovocné přesnídávky a některé stolní vody.¹⁰

 

Výživový doplněk

Pozor na preventivní doplňování jódu výživovými doplňky. Nadbytek jódu může mít stejně negativní dopady jako nedostatek. Raději volte cestu doplňováním skrz potraviny a jód v tabletách berte jen jako pojistku ve dnech, kdy nejste schopni zajistit dostatek jódu stravou. Není nic snadnějšího než si dát párkrát týdně trošku Vincentky a máte to bez starostí.

  • Vincentka
  • Mořská sůl s řasami (od firmy Probio)
  • VEG1 (kombinace s jinými pro vegany problematickými vitamíny a minerály)

 

Zdroje

1 – Fyziologie. Učebnice pro lékařské fakulty., Trojan, S. a kol., Avicenum. Praha. 1988.

2 – Suplementy ve výživě. Embleton, T. Svět kulturistiky. 1998.

3 – Jód a štítná žláza. Zamrazil, V. a Čeřovská, J. Mladá fronta. Praha. 2014.

4 – Nedostatek jódu. Medicina, nemoci, studium na 1. LF UK [online]. [cit. 2017-08-19]. http://www.stefajir.cz/?q=nedostatek-jodu

5 – Stav při nedostatku jódu. Jodplus.cz [online]. [cit. 2017-08-19]. http://www.jodplus.cz/stav-pri-nedostatku-jodu.htm

6 – Jód. Informace nejen pro maminky. Státní zdravotní ústav. [online]. [cit. 2017-08-19]. http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/Nove/jak_zajistit_dostatek_jodu.pdf

7 – Průvodce veganstvím. Pro lékaře i veřejnost. Česká veganská společnost s organizací Otevři oči. Praha. 2016.

8 – Přírodní zdroje jódu. Doktorka.cz O zdraví a kráse. [online]. [cit. 2017-08-19] http://vitaminy.doktorka.cz/prirodni-zdroje-jodu/

9 – Jód. Informace nejen pro maminky. Státní zdravotní ústav. [online]. [cit. 2017-08-19]. http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/Nove/jak_zajistit_dostatek_jodu.pdf

10 – Zásobení jódem jako prevence tyropatií. Zápis z konference k příležitosti Dne jódu a 20ti let MKJD. [online]. [cit. 2017-08-19] http://szu.cz/uploads/documents/czzp/vyziva/zasobeni_jodem_sbornik_2016.pdf

 

Tento článek a mnohé další najdete v 5. čísle Vegazínu. Zdarma si jej můžete stáhnout ZDE.

Lenka Špaček
Autor/ka: Lenka Špaček
redaktorka
Jmenuji se Lenka a je mi 27 let. Můj život naplňuje moje rodina, běh, tvorba blogu a láska ke zvířatům. Veganství je pro mě správnou cestou k lepší budoucnosti nejen mojí, mé dcery, ale celé planety. Tvorba pro Vegazín je pro mě alespoň drobnou snahou o šíření veganství, ráda bořím mýty s ním spojené.

Tags:

V dnešním díle se podíváme na to, jak sestavit plnohodnotnou veganskou stravu, aniž byste složitě museli počítat příjem makroživin, vitamínů

...

Přecházíte na veganství? Gratulujeme ke skvělému rozhodnutí! V novém seriálu bychom vám rádi usnadnili vaše první krůčky. Dnes vám pomůžeme s

...

Ještě před 3 lety zely supermarkety v očích veganů téměř prázdnotou, ale jak je tomu dnes? I když bychom si všichni přáli, aby každý obchod i

...

Po minulém článku o v zimě problematickém vitamínu D přicházíme v tomto čísle s asi nejkontroverznějším tématem veganské výživy, a to s

...

Jen málokomu z nás se poštěstí zvládnout studentská léta bez potřeby se trochu uskromnit. Tipy, jak v kuchyni ušetřit nějakou tu korunu, však

...

Ačkoliv mají vegané a veganky v očích většinové společnosti často pověst strádajících bytostí s nedostatkem živin, který se chtě nechtě musí

...